среда, 5. август 2009.

Људско, сувише људско





Оригинални наслов серијала: BBC Human All Too Human



Серијал наслова Ничеовог дела „Људско, сувише људско“ је емитован на BBC телевизији. Аутори који су обрађени су Ниче, Сартр и Хајдегер.

Серијал како је насловљен у том тону спроводи презентирање живота и дела М. Хајдегера. „У том тону“ овде значи да се истиче људска особеност, која је овде препозната, рекао бих, на трагу хришћанске традиције, а не у смислу њене трагичности, а нипошто у смислу Ренесансе. Према хришћанској егзегези то значи биће оптерећено Источним грехом. Несавршено. Увек само то. Тако да се епизода о Хајдегеру бави у већој мери, већим делом, Хајдегером као нацистом. У смислу свакодневне јадиковке „ето, велики филозоф, али ето и он греши“. Ваљда је тој некој свести потребно да изједначи, нивелира све ванредно, све што иде преко ње, те да би она тако могла да се помири са тим, да би могла да настави свој живот, у свакодневици, у просечности. И да у ту просечност одржи просечан увид.   

Са друге стране епизода садржи један увид у живот и дело М. Хајдегера у оној мери у којој једна оваква форма, тв емисије, то дозвољава.

-----------------------------------------------
Људско сувише људско, Мартин Хајдегер
величина: 325,8 mb (6 x 50 mb + 1 x 25,8 mb)
доступно овде: 1 2 3 4 5 6 7
превод овде.

-----------------------------------------------



Линк за пеузимање: 

емисија

превод
-----------------------------------------------


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...