петак, 4. фебруар 2011.

Круг читања ’Sein und Zeit’-a









Отварам тему „Круг читања ’Sein und Zeit’-a“ која има за циљ да окупи оне којима је намера једно интензивно читање овога дела. Овим путем позивам све заинтересоване да се прикључе у коментарима на блогу а уколико међу њима има и оних који би учествовали у уређивању ове теме омогућио бих истима уређивачки приступ у блог подешавањима. Жеља ми је да се оформи једна група која би читала, коментарисала, те остварила једну продуктивну расправу. Са друге стране, свестан сам како стоје ствари и са филозофијом уопште и са Хајдегеровом филозофијом напосе, те је за очекивати да „писмо и не стигне на праву адресу“. Бавићу се овом темом онолико колико текуће обавезе буду ишле у сусрет теми и онолико колико ми животне околности буду дозвољавале. Унутар ове теме ћу студиозно, надам се, параграф по параграф, разјашњавати основне термине и њихова значења,  те указивати на интерпретативне могућности, на проблеме разумевања овог дела, те излагати сопствене тешкоће на које будем наилазио у (не) разумевању.

Користићу ово издање

Хајдегер, Мартин Битак и време, Службени гласник, Београд, 2007.

али и немачко издање

Heidegger, Martin Sein und Zeit, Max Niemeyer Verlag Tübingen, 1967.


Heidegger, Martin Sein und Zeit, Vittorio Klostermann, Frankfurt am Main,1977.

док ћу унутар самих параграфа указивати на евентуалну секундарну литературу.


2 коментара:

  1. Анониман8. мај 2011. 13:02

    Druže, tvoja inicijativa me je podsetila na jedan strip: http://www.nku.edu/~longa/classes/mat120/images/hells_library.jpg

    ОдговориИзбриши
  2. Не видим какве везе тај стрип има са темом. Ваљда је то ствар индивидуалног искуства. Није ми до краја јасна аналогија. Алудира се на тежину текста, бесконачност разумевања исл?

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...