субота, 16. октобар 2010.

На путу ка Хајдегеровој колиби (1. део)

На путу ка Хајдегеровој колиби

1. део


Током уређивања и писања блога о Хајдегеру, трудио сам се да барем једном месечно објавим једно писаније, поставим неки материјал и пренесем оно што ми се чинило занимљивим, важним у погледу тематике блога. Већ неко време нисам уређивао блог јер током септембра и октобра боравим у Немачкој, те сам прилично заузет како обавезама тако и могућностима које пружа ова земља. Једна од могућности коју сам успео да спроведем у дело јесте посета Хајдегеровој колиби [Heidegger-Hütte]. Тако сам прошли викенд (9-10. октобра) провео у селу Тотнауберг, на Шварцвалду, где се колиба и налази. Овде имам намеру да пишем о томе како сам уопште стигао тамо, што ће уједно бити и упуте за некога ко се одважи у правцу Тотнауберга а уједно и један, такорећи путопис. Материјала, пре свега фотографија, информација али и искустава са пута има превише за један блог-пост, стога ћу ово да изложим кроз трочлану или можда и четворочлану структуру.

Први део ће се бавити уопште Тотнаубергом и Хајдегеровом колибом. Ту ћу изложити неке опште информације о томе. У другом и у трећем делу писаћу о свом личном искуству, на путу до тамо, боравку и одласку.

Где, шта и како је Тотнауберг и шта је уопште Хајдегерова колиба?

Тотнауберг је село на крајњем југозападу Немачке, покрајина Баден-Виртемберг. Налази се на планини Шварцвалд, на надморској висини 1020 m. Удаљен је око 30 кm од Фрајбурга. Првобитни разлози да Хајдегер подигне на Тотнаубергу колибу а не у неком суседном селу су, наравно, профани. Са друге стране ономе ко посети Тотнауберг, постаје јасно зашто би неко желео ту да борави. Но, о томе доцније. Хајдегерова жена Елфриде је ово место познавала одраније, јер је још за време студентских дана боравила у Тотнаубергу, током једног одмора. Тако је Елфриде, сопственом уштеђевином и по сопственом плану, купила парче земље на којој ће касније колиба бити подигнута. Хајдегер и његова породица ће се уселити 9. августа 1922. у колибу и од тада ће колиба постати место у коме ће породица проводити значајан део године. Према изворима, намера Елфриде је била пружи Хајдегеру место на коме ће моћи у миру да се посвети раду и писању. Хајдегер ће уистину и провести значајан део времена у колиби, пишући како "Битак и време", тако и друга дела, попут "Прилога филозофији" и др. Колиба је изнутра тада била а и данас је спартански уређена. О томе се не може посведочити јер колиба може да се посматра само споља и није до данашњег дана претворена у музеј. Једна табла на Хајдегеревом путу се бави управо тиме зашто колиба није претворена у музеј. Ипак, колиба је струјни прикључак добила, судећи према материјалу из Тотнауберга, тридесетих година као једно поравнање [der Ausgleich] између Елфриде и покрајинске владе, везано за Хајдегеров останак у Фрајбургу, те одбијање позива за боље плаћено место у Берлину. Колиба, осим што је била 'Хајдегерово уточиште', било је место у коме су га посећивали студенти (између осталих и Данило Пејовић) те Гадамер, Бултман, Ритер, Хајзенберг, Јингер, Волф, Селан идр. Колиба је до данас постала предмет ходочашћа тзв. хајдегеријанаца и један туристички ресурс.

Наставак

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...