субота, 9. јануар 2010.

Аудиокњига #2 "Хајдегер чита Хелдерлина"

 
 Хајдегер чита Хелдерлина (аудиокњига)


Оригинални наслов: Heidegger liest Hölderlin
Језик: немачки
Трајање: 49,50



„Зашто је у намери да се покаже суштина поезије изабрано Хелдерлиново дело? Зашто не Хомер или Софокле, зашто не Вергилије или Данте, зашто не Шекспир или Гете? У делима тих песника ипак је суштина поезије чак издашније остварена него у рано и нагло прекинутом Хелдерлиновом стваралаштву. Може бити. А ипак је изабран Хелдерлин, и једино он. Но може ли се из дела једног јединог песника прочитати општа суштина поезије? Оно опште, што значи: нешто што је важно за многе случајеве, кадри смо ипак да добијемо само упоредним разматрањем. Зато је потребно упознавање максимално могуће разноликости поетског стваралаштва и његових родова. При том је Хелдерлинова поезија само једна међу многима. Ни у ком случају она сама није довољна као мера за одређивање суштине поезије. Стога је наша намера већ у полазној тачки промашена. Наравно, док год ми под »суштином поезије« схватамо оно што је сабрано под један општи појам који тад на исти начин важи за сваку поезију. Међутим, то опште које тако за све посебно исто важи, јесте увек оно што је равнодушно, она »суштина« која никад не може постати суштинском. Ипак, ми тражимо управо то суштинско суштине; тражимо оно што нас гони на одлуку да ли ћемо, и колико, убудуће узимати поезију озбиљно, да ли ћемо, и како, постављати претпоставке да бисмо стајали у делокругу поезије.
Хелдерлин није одабран само зато што његово дело као једно међу осталима остварује општу суштину поезије. Једини разлог тога избора јесте поетски циљ који носи Хелдерлинову поезију: управо стварање суштине поезије. Хелдерлин јесте за нас у једном изванредном значењу песник песника. Зато ставља пред одлуку.
Само, певати о песнику, није ли то ознака заблуделог самообожавања и, у исти мах, признање недостатка пуноће света? Певати о песнику — није ли то беспомоћно прекорачивање, закаснелост и крај?”   [М. Хајдегер Хелдерлин и суштина поезије]


-------------------------
Channels: 2  (stereo)
Sample Rate: 44.1 KHz;
Sample Size: 16 bit
Bit Rate: 128 kbps
Encoder: FHG (Guess)
Encoder Settings: Constant Bit Rate 128 kbps
Audio Quality: Low  (Lossy)
Type: Winamp media file    [.mp3]
-------------------------







http://www.mediafire.com/?mvtdgtyzmin

 или

http://www.megaupload.com/?d=NBO3VGZ4

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...