четвртак, 3. јануар 2013.

Онкрај пута

















Већ неко дуже време бављење Хајдегером и његовом филозофијом није више у фокусу мога рада. Овај блог је настао као израз ентузијазма везано за хајдегеријанска питања, проблеме. Сходно томе сам покушавао да барем једном месечно објавим неки прилог на блогу који би био тематски занимљив. Х. и његова филозофија су за мене били неко и нешто што ме је од мојих првих студијских година (у)водило у филозофију и филозофирање. Х. је био надасве неко ко је умео да постави право питање за некога невичног филозофирању, за некога ко се борио са мислима. Тако су се и потврђивале речи Хане Арент о Х. филозофирању као нечему што је далеке ствари чинило блиским. Већ неко дуже време окушавам се у нечему што не би било интерпретација неке филозофије, па тако ни Х., него би било покушај једнога засебног концептуализовања, односно избијања на пут. Наравно да је надасве јасно, да овде није реч о неком искључујућем тону који би постављао ствари „или-или“ али ипак у овим нијансирањима се дешавају ствари. Тако се и дошло до тога да се буде поштен према ономе што се овде радило и да се тако и једноставно призна да тога више нема и да се ствар изменила. Уколико ентузијазма за овакву тематизацију нема сматрао сам поштеним ствар довести на њено место.

Што се тиче различитих тема које су покренуте овде, можда је згодан тренутак да се резимира. У погледу литературе која се налазила на блогу, од које је нека уклоњена путем интензивирања акција на нету које се дешавају последњих годину и нешто дана, упутио бих на више странице које би могле бити од помоћи:

Изузетна искуства, поред редовног студија и предавања,  која бих хтео овде да нагласим током бављења Х. филозофијом била су: посета колиби у Тотнаубергу, филозофска школа у Оребићу, као и поједине прилике којима је омогућено указати на један у одређеном смислу неортодоксан приступ Х. филозофији.

У погледу започетог круга читања упутио бих на тему на форуму пјацета, где је колега Давор наставио да спроводи ову замисао на један крајње зналачки начин и тренутно стигао до пар. § 8.

Што се тиче питања о наставку студија у мом случају избор је пао на Универзитет у Бечу [Uni Wien]  - Факултет за филозофију и науку о образовању [Fakultät für Philosophie und Bildungswissenschaft], односно Институт за филозофију [Institut für Philosophie]. Основни разлози су били квалитет који UW може да понуди али са друге стране и финансијски разлози, односно могућност финансирања студија као и својевремено чак бесплатни студиј, мада се чини да од следећег семестра долази до промена.
У погледу предавача који би били занимљиви у оквиру теме блога а у погледу мог скромног досадашњег једносеместралног искуства су пре свега емеритуси Хелмут Фетер [Helmuth Vetter], неке његове књиге су превођене код нас, односно пре збирке есеја, затим Гинтер Пелтнер [Günther Pöltner]. Поред емеритуса такође и Георг Штенгер [Georg Stenger], затим Матијас Флачер [Matthias Flatscher] те Софи Лојдолт [Sophie Loidolt].

Читаћемо се свакако и даље. Леп поздрав из земље Витгенштајна и Попера, али једним делом и Брентана, као и Фројда, Климта, Хундертвасера, Фрица Ланга, захер торте, Моцарта али и моцарт кугли. :)

1 коментар:

  1. mene, a ko sam opet ja i nebitno je, Hajdeger na izvjestan način oslobađa, nasmijava me neka duboka, čini mi se, istinitost njegovih misli i začuđuje takva opsežnost ili obuhvatnost ili domet intelekta, bez sumnje nadahnuto Duhom. Njegovi novouvedeni pojmovi su takođe jedna vrsta kvalitetnog izlaza iz čamotinje u koju se zapalo, da bi se ponovo vratili izvornom mišljenju, ili mišljenju u ,,pravijem" smislu riječi. Nažalost, drugi dio Bitka i vremena nije dostupan ili nikad nije postojao. Dobar lik u smislu onog što je pisao, drugo me i ne zanima. Nevjerovatan i blizak je, mislim, Starim Grcima. Pa i poezija. Hvala na Hajdegeru. (http://www.nikobitein.blogspot.com)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...